FXpartners

Best Forex Broker

marți, 9 august 2011

Downgrade USA, criza economica fundamentala sau artificii de corelare?

Trebuie sa ne amintim ca atat economia americana care abia recuperase 2 milioane de job`uri din cele 8 pierdute (economie bazata pe consum, 2 miloane nu pot cheltui cat 8 ), cat si cea europeana erau si sunt intr-o situatie de crestere mult mai "plapanda" (cu o crestere extrem de lenta) decat avansau index`urile pietelor financiare care au recuperat 100% din pierderile din trendul bear market. Cele doua complemente trebuiesc corelate cumva; este cunoscut entuziasmul pietelor financiare fata de vesti bune si nevoia lor de a misca piata intr-o directie sau alta ( fondurile de pensii trebuie sa contabilizeze profituri, speculatorii trebuie sa markeze profituri/pierderi iar brokerii trebuie sa incaseze comisioanele, o intreaga "industrie" se bazeaza pe miscara pietelor), asadar cand valorile mobiliare numai exprima realitatea economica, cele doua trebuie reasezate pe o crestere/descrestere exponentiala si relatioanala, iar cum economia nu poate creste mai repede, o optiune viabila ramane corectarea pietelor financiare.

Povestea cu downgrade`ul s&p se va consuma in urmatoarea luna chiar daca scaderile vor continua datorita valorilor minime care vor fi atinse in timpul asta si vor irita alte valuri de vanzatori care vor tine piata in bear trend; iar dupa ce acest "news flash" se consuma ( care oricum in piata era asteptat deoarece chiar din perioada cand cele doua partide negociau marirea plafonului pt datoria suverana , s&p asteapta o reducere al deficitului cu 4 trilioane $ pentru a mentine ratingul de tara la AAA in timp ce Washington plus cele doua camere au reusit sa se inteleaga doar asupra 2 trilioane $), fundamentele economice raman aceleasi pe care in urma cu ceva timp creau presiune la cumparare; deci ce s-a schimbat ? viziunea unei companii ca 2 trilioane de dolari nu ar fi deajuns in reducerea datoriei suverane, datorie care oricum se mareste la un interval de timp cu alte si alte trilioane? si ce-o sa se intample lumea nu o sa mai cumpere bonduri usa ? si daca nu in ce vor investi ? unde vor muta sutele de miliarde de dolari care piata financiara americana are puterea sa le absoarba? ( raspuns : in francul elvetian , o economie stabila si cu banking stabil ) Bancile elvetiene nu vor oferi niciodata procente la fel de atragatoare ca piata de equity din USA . Iar spre uimerea mea, pe masura ce equity market si commodities scad, dobanzile la U.S. Treasuries scad si ele ceea ce inseamna ca e presiune la cumparare. Pai cum vine asta? lumea vinde pentru ca tocmai ce ne speriam de datoria suverana americana si in timp ce vindem actiuni sau marfuri cumparam tot datoria suverana americana ca sa punem banii la treaba ?! (Bine ca nu trebuie sa uitam totusi aurul in care se infuzeaza capital masiv in ultimele zile, singurul safe-haven ramas pt un moment) De aici putem concluziona ca acest val de vanzari este o corectie majora care se poate transforma doar intr-o oczaie de cumparare peste cateva saptamani la preturi mult mai ieftine pentru professionals.

Reversul medaliei pentru scenariul de mai sus ar fi ca strategia bancii europene de a sustine financiar cu interventii direct in piata, a economiei si datoriilor italiei si spaniei sa nu functioneze si sa fie catalaizator al acestor scaderi, iar companiile probabil vor incetini investitiile,angajarile,etc datorita incertitudinii din piata financiara; iar daca aceste companii vor continua si restul de an din 2011 plus 2012 sa tina fondurile in "visterie" si se vor feri de linii de credit, economia mondiala sigur intra din nou in recesiune.


Wall Street Journal - US News -

WSJ.com Video - News

FX Market Readings